Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Řezáč skončil třetí ve Vasově běhu, vyhrál opět Brink

Mora – Dálkový lyžař Stanislav Řezáč skončil třetí ve Vasově běhu na 90 kilometrů klasickou technikou. V dramatickém finiši vyhrál potřetí za sebou Švéd Jörgen Brink, druhý dojel jeho krajan Daniel Tynell. Druhý z českých běžců na lyžích Petr Novák při své premiéře na startu doběhl na 49. místě. Řezáč se probojoval na stupně vítězů počtvrté za sebou. Loni dojel za Brinkem těsně druhý, v letech 2010 a 2009 finišoval třetí. Třetí byl rovněž v roce 2003.

Stanislav Řezáč
zdroj: ISIFA/LN

"Dělal jsem, co jsem mohl. Bylo to maximum. Večer před závodem jsem se cítil strašně unavený. Potřeboval bych jeden závod vynechat. Po startu to bylo těžké, ale pak jsem se docela rozjel," řekl po závodě Řezáč, který jel na hladkých lyžích stejně jako Tynell. "Lyže mi udělali chlapi od Madshusu, protože ty jejich jely při ranním testu o dva metry dál než moje," vysvětlil.

Do čela pole po startu nespěchal, ale největší soupeře kontroloval. Dal o sobě vědět na prémiích, tu nejsledovanější v polovině trati na Everstbergu vyhrál, takže bude znovu vytesán do kamene na paměť slavných vítězů, a pak se znovu schoval do balíku. Postupně se v čele vytvořila skupinka dvaceti lidí, která se dvacet kilometrů před cílem zúžila na polovinu. "Jelo se hodně rychle. Nestačil jsem se skoro ani napít z bidonu, který jsem jako jediný vepředu vezl v ledvince. Ale krize nepřišla naštěstí žádná," řekl osmatřicetiletý Řezáč.

O tři kilometry později nastoupil Jörgen Aukland, postupně vedl až o osmnáct vteřin, ale po devíti kilometrech úniku byl dostižen. Tynell zkusil ujet na metě 5,5 km, ale pozorní soupeři včetně Řezáče jeho nástup zachytili. Tři kilometry před cílem jel Řezáč na chvostu desetičlenné skupiny, ale jen kvůli občerstvení a po kilometru si opět hlídal čelo bojující o výhru.

Před finišem měli nejlepší pozici Tynell a Brink, za kterým se vezl Řezáč. V cílové rovince byl český běžec čtvrtý těsně za Rickardssonem, nastoupil až pár metrů před páskou a vybojoval třetí místo o tři desetiny za Brinkem. "Zabral jsem až poslední metry, ale to už byl Brink před námi. Víc to opravdu nešlo. Ještě pořád mi trošku chybí," dodal Řezáč - solitér závodící proti síle skandinávských profitýmů s mnohonásobnými rozpočty a zázemím.

Brink časem 3:38:41 vytvořil nový rekord závodu, o šestnáct vteřin překonal dosud nejrychlejší čas z roku 1998. "Neuvěřitelné, jsem nadšený, všechno fungovalo perfektně. S přibývajícím časem jsem se cítil líp a líp," zářil Brink. Závod žen vyhrála rovněž v rekordním čase poprvé v kariéře Norka Vibeke Skofterudová, která trať ze Sälenu do Mory zvládla za 4:08:24.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články