Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Ondra se přiblížil zápisu do historie. Nejtěžší délky v Dawn Wall má za sebou

Praha/Yosemity - Český sportovní lezec Adam Ondra má za sebou 5 dní ve stěně Dawn Wall a úspěšně překonal patnáct z celkových dvaatřiceti délek. Po velmi rychlém nástupu narazil na první problém během čtrnácté délky, která je považována za vůbec nejtěžší. V pátek ji však zdolal a přiblížil se úspěšnému dokončení přelezu stěny, kterou dokázali pokořit pouze Američané Caldwell s Jorgesonem v roce 2015.

Adam Ondra během přelezu stěny Dawn Wall
zdroj: ČT4 autor: Pavel Blažek

První dva dny se zdálo, že Ondra nejtěžší velkou stěnou světa, 1000 m vysokou Dawn Wall, téměř protančí. Do stěny nastoupil kvůli vysokým teplotám v pondělí v noci, přesněji ve 2:46 ráno tamějšího času. Po šesti hodinách lezení vesměs po tmě překonal prvních devět délek (úseků, pozn. autora), z nichž každá měří zhruba třicet metrů.

Hned následující den se posunul o další čtyři délky. Po dni odpočinku přistoupil k 14. délce, během níž se poprvé ocitl v problémech. "Lezl jsem hrozně špatně. Byl jsem příliš nervózní. Potřeboval jsem sedm pokusů na překonání místa, které jsem nikdy předtím nepovažoval za problematické. Těžko najít něco pozitivního," řekl Ondra.

Dawn Wall na masivu El Capitan
zdroj: ČT/Pavel Blažek

V pátek však opět prokazoval svůj jedinečný talent a na první pokus překonal nejtěžší 14. délku a poté i následnou patnáctou. Ondra už předem deklaroval, že chce stěnu Dawn Wall nejen pokořit, ale docílit co možná nejkratšího času.

"Čím rychlejší přelez, tím je hodnotnější," vysvětluje svůj pohled na věc. "Vhledem ke zdržení ve 14. délce budu ale rád za jakýkoli čas," dodal. Jakým způsobem bude další postup vypadat, rozhodne i počasí. Na víkend je totiž pro Yosemitské údolí hlášeno zhoršení s možným sněžením.

V čem je Ondrův pokus hodnotný?

Dawn Wall je považována za nejtěžší velkou stěnu na světě. Poprvé byla volně přelezena v lednu 2015, což bylo považováno za obrovský zlom v historii lezení. Tommymu Caldwellovi a Kevinu Jorgesenovi, kteří přelez po 19 dnech dokončili, gratuloval i prezident Obama.

Adam Ondra, považovaný za aktuálně nejlepšího lezce světa, je teprve druhý, kdo se o přelez pokouší. Tommy Caldwell i Kevin Jorgeson jeho snaze fandí a v Yosemitech ho navštívili. "Jsem nadšený, že se nejlepší lezec světa pouští do Dawn Wall. Nechali jsme tam hodně místa pro zlepšení," prohlásil Jorgeson pro NY Times.

Ondra na stěně Dawn Wall i přespává
zdroj: ČT4 autor: Pavel Blažek

V lezení, tak jako v mnoha jiných sportech, nalezneme několik možných stylů. Adam Ondra cílí na styl, který by byl v lezecké terminologii označen jako tzv. single push a volný přelez.

1. Single push = na jeden zátah. Od chvíle, kdy Ondra do stěny nastoupí k ostrému pokusu, tak ji neopustí. To znamená, že i nocování probíhá ve stěně v zavěšených stanech, tzv. portaledge, kde si Ondra společně s jističem Blažkem založili základní tábor.

2. Volný přelez spočívá v tom, že se různé jisticí pomůcky jako lano, vklíněnce a skoby používají jen jako jištění ve smyslu ochrany před pádem na zem, ale ne pro postup vzhůru. "Nahoru se člověk dostává jen vlastní silou pomocí chytů a nerovností, které samotná skála nabízí," vysvětlil Ondra. Jde o hlavní rozdíl oproti tzv. technickému lezení, kdy jsou jistící pomůcky využívány i k postupu vzhůru.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články