Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Nový fotbalový svět bez milionových přestupů? Žaloba FIFPro může dočista změnit fotbal

Brusel/Praha - Fotbalové prostředí se může změnit k nepoznání. Pokud světové hráčské odbory FIFPro zvítězí v soudním procesu s FIFA, skončí současný přestupový systém, budou zakázána hostování a smlouvy by mohly být pro hráče mnohem výhodnější. Hráčská asociace ve svém kroku reaguje na úmluvu, která je v platnosti od roku 2001 a podle FIFPro nesplňuje své vytyčené cíle.

Sport
zdroj: ČT4

Pokud FIFPro v soudním procesu zvítězí, bude se jednat o největší otřes v profesionálním fotbalu za posledních dvacet let od proslulého Bosmanova případu. Díky soudnímu verdiktu ve prospěch bývalého belgického fotbalisty Jeana-Marca Bosmana mohli hráči po skončení smlouvy přestupovat do jakéhokoliv klubu bez finanční náhrady pro jejich bývalé působiště. Evropská komise v témže rozhodnutí zakázala i kvóty pro zahraniční hráče v klubech EU a oba kroky vedly ke zásadním strukturálním změnám v profesionálním fotbalu.

Stejně jako FIFPro stálo za vyhraným případem v roce 1995, má hráčská asociace v plánu i nyní změnit fotbalové prostředí ve prospěch hráčů. FIFPro tak u Evropské komise napadá stanovy FIFA o statusu a přestupu hráčů. Hráčská asociace tvrdí, že pravidla klubům brání ve férové soutěži o talentované hráče, a škodí podle ní zájmům hráčů, malých a středních klubů a jejich fanoušků. FIFPro se na základě svého vyjádření snažilo vyjednat kompromis s FIFA a UEFA, ten však nenastal.

"FIFA není schopna řídit profesionální fotbal, stejně jako není schopna řídit sama sebe," prohlásil generální sekretář FIFpro Theo van Seggelen. "Převládají komerční zájmy menšiny - velkých klubů, agentů a vlastnictví třetí strany, zatímco většina hráčů a klubů je znevýhodněna. Nastal čas, aby vláda práva převládala nad zájmy kartelů," doplnil Van Seggelen.

Generální sekretář FIFPro Theo van Seggelen
zdroj: Reuters autor: Francois Lenoir

Téměř polovina hráčů ve východní Evropě nedostává zaplaceno včas

Podle studie FIFPro, již vedl uznávaný ekonom a fotbalový analytik Stefan Szymanski, mají přestupová pravidla značně negativní dopad na ekonomickou a sociální situaci hráčů a nenapomáhají konkurenceschopnosti klubů ani jejich stabilitě.

Jiná analýza FIFPro z roku 2012 zase tvrdí, že 41 % hráčů ve 12 sledovaných zemích východní Evropy neobdrželo výplatu včas. Naopak poplatky klubů za služby agentů a zprostředkovatelů v roce 2014 pouze za mezinárodní přestupy vyčíslila FIFA na 5,75 miliardy korun. Právě situaci profesionálních hráčů po celém světě, kteří nepatří mezi proslulé hvězdy, a také ekonomické podmínky menších a středních klubů by FIFPro chtělo svými kroky vylepšit především.

FIFPro se ale rovněž snaží čelit obavám, zdali tyto kluby budou schopny generovat jiné prostředky než prodejem hráčů, zpravidla do větších a movitějších klubů do zahraničí. Podle hráčské asociace toho fotbal docílí zrušením systému hostování - movité kluby by tak neměly na soupiskách okolo šedesáti hráčů, které mohou spekulativně nakupovat a kontinuálně nechávat na hostováních a poté s výdělkem prodávat. Zároveň by byl zaveden strop pro platby zprostředkovatelům.

Jak budou malé kluby vydělávat bez přestupů?

Podle Van Seggelena tyto kroky nezbaví velké kluby jejich výhod. Nová pravidla by ale měla zaručit, že ve fotbale bude větší stabilita a peníze nepůjdou pryč z fotbalu do rukou zprostředkovatelů a dalších agentur v takové míře jako doposud.

Podle FIFPro by rovněž mělo nastat přerozdělování masivních finančních rezerv FIFA, která je stále formálně neziskovou organizací, ve prospěch malých a středních klubů. Z prostředků FIFA by se podle hráčské asociace měl také vytvořit dočasný fond pro hráče, kteří od svých klubů nedostávají zaplaceno včas či vůbec.

"Je to balíček opatření - musíme se také podívat na distribuci peněz," vysvětluje Van Seggelen. "Dívám se na všechny země. Ve Slovinsku je fotbal malý. Nejsme v komunistické situaci, kde každý bude rovný každému. To, co produkuje Anglie, je fantastické a Premier League bude stále mít většinu peněz. To ale není problém, kterému se nyní věnujeme," říká generální sekretář FIFPro.

Bývalý fotbalista Šachtaru Doněck Matuzalém
zdroj: AP autor: EFREM LUKATSKY

Velké evropské kluby: Žaloba je proti dobru fotbalu

Přestupy hráčů mezi samotnými kluby by pak neměly zcela zaniknout, ale jejich povaha by byla zcela změněna. Smlouvy by byly krátkodobé, maximálně na čtyři roky, přičemž v prvních dvou letech by hráč nesměl přestoupit - pokud by se s klubem nedomluvil opačným způsobem. Hráč by se před koncem smlouvy formálně sám vykoupil ze zbytku kontraktu za nízkou sumu.

Tedy to, co je dnes formálně možné díky článku 17 (tzv. Websterovo pravidlo) z dohody FIFA, UEFA, FIFPro a Evropské komise z roku 2001, ale v praxi téměř nebývá použito. Posledním přestupem v rámci článku 17 byl odchod brazilského fotbalisty Matuzaléma z Šachtaru Doněck v roce 2007. Ukrajinský klub se vůči uplatnění tohoto způsobu odvolal k Mezinárodní sportovní arbitráži, která nakonec nařídila Matuzalémovi zaplatit Šachtaru téměř 12 milionů eur.

Podle FIFPro ale i světové fotbalové hvězdy podporují iniciativu hráčské asociace. "Nejlepší hráči vědí, jak jsou na tom jejich kolegové v druhé lize. Vědí, že to mohli být i oni. Solidarita mezi hráči je neuvěřitelná," tvrdí Van Seggelen. "Jediný rozdíl mezi těmito hráči je, že jedni mají ojetá kola a druzí řídí Ferrari. Všichni se ale museli obětovat, aby byli profesionální fotbalisté. To je také důvod, proč nejlepší španělští hráči požadovali, aby fotbalistům ze třetí ligy byly zaplaceny výplaty. Zastupujeme 60 tisíc hráčů a táhneme za jeden provaz."

Proti iniciativě se již ozvala Asociace evropských klubů (ECA), která zastupuje téměř 200 nejlepších evropských klubů. Podle ECA jde o další podlehnutí "síle hráčů" a šéf asociace a generální ředitel Bayernu Karl-Heinz Rummenigge sdělil, že kroky FIFPro by pro fotbal byly mimořádně škodlivé. "Soudní rozhodnutí někdy nemusí být dobrá pro fotbal," sdělil Rummenigge a poukázal přitom na příklad Bosmanova pravidla. Podle informací BBC od nejmenovaného zdroje, který je blízko celému dění, má FIFPro velkou šanci případ vyhrát a vybojovat tak nový model redistribuce fotbalových výnosů.

Zdroj
ČT sport, , espnfc.com, Guardian, FIFPro

Hlavní zprávy

Nejčtenější články