Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Novotná chce v poslední sezoně kariéry zabojovat o pátou olympiádu

Rychlobruslařka na krátké dráze Kateřina Novotná se chystá na svou poslední sezonu. Před jejím začátkem třiatřicetiletá česká reprezentantka změnila, co šlo. Odjela trénovat do Koreje, upravila techniku jízdy a věří, že se i díky tomu kvalifikuje na své páté olympijské hry. Zda se jí to podaří, rozhodnou výsledky na čtyřech Světových pohárech. První ji čeká již o víkendu v Budapešti.

Sport
zdroj: ČT4

Novotná v Koreji trénovala již v minulé sezoně, letos se do kolébky shorttracku přesunula už na konci dubna. "A začala jsem trénovat rovnou na ledě, což byl oproti minulosti rozdíl. Doma máme led až od konce července a první tři měsíce jezdíme na kolečkových bruslích nebo běháme. Teď to bylo specifické," uvedla Novotná.

Hned na začátku sezony se cítí dostatečně "vyježděná". Uvědomuje si ale, že změna tréninku má i své záporné stránky. "Vnímám, že mi chybí fyzická příprava, na kterou jsem byla zvyklá z předešlých let. Myslím si, že to nebylo od věci. Teď byl trénink více zaměřený na techniku, na bruslení, ale nemám základ z pohledu fyzické stránky," přiznala rodačka z Benátek nad Jizerou.

Dlouholetá česká jednička však věří, že na výsledky to vliv mít nebude. I proto, že se v posledních letech změnil systém závodů Světového poháru. "Dříve se jezdilo více závodů za sebou, teď je to více rozdělené a například jeden den je jen kvalifikace a pak se pokračuje další dny. Nejde to tak rychle za sebou," líčila Novotná.

Evropská šampionka ve víceboji z roku 2010 si uvědomuje, že letní změny byly velké a může se stát, že se nevyplatí. Rozhodně jich ale nelituje. "Byla to sázka na jednu kartu, trocha nejistoty tam je. Nahlížím na to ale z více rovin. V Koreji získávám informace a učím se i proto, že budu jednou koučovat. Po skončení kariéry, což bude brzy, se chci věnovat trénování. Učím se tam pro další kariéru trenéra a myslím, že nemůžu být na lepším místě," řekla Novotná.

Počítá s tím, že uzavírá aktivní kariéru. "Na 99 procent mě čeká poslední sezona. Nikdy neříkej nikdy, ale myslím si, že je poslední. Už nemám tu motivaci, dravost dřít každý den. Už to není jako zamlada. Tělo by to vydrželo, fyzicky na tom jsem dobře, ale už je na čase předávat zkušenosti a moudra ostatním," řekla Novotná.

Účastnice olympijských her v Salt Lake City, Turíně, Vancouveru a Soči by se ráda rozloučila v Pchjongčchangu. "Je to důvod, proč ještě bruslím. Jinak bych asi už přestala o trošku dříve. Chci zkusit pátou olympiádu, je to výzva," řekla Novotná, pro kterou je motivací i fakt, že shorttrack je v Koreji sport číslo jedna. "Kdyby to vyšlo, bylo by to skvělé," dodala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články