Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Na OH mají problémy i bobisté. Dostali zákaz mluvit

Whistler - Problémy na olympijské dráze ve Whistleru provázejí po skončení soutěží sáňkařů, které poznamenalo tragické úmrtí Gruzínce Nodara Kumaritašviliho, také bobisty. Po osmi nehodách v úvodních trénincích reagovala Mezinárodní bobistická federace (FIBT) po svém - zakázala závodníkům o ledovém korytě s novináři. V nemocnici skončili dva závodníci včetně vítěze Světového poháru Švýcara Beata Heftiho. Informaci o údajném příkazu k mlčení potvrdilo několik zdrojů včetně sportovního ředitele německého týmu Thomase Schwaba. "Považuju to za skandální, je to vtip," řekl. Kdo se bude ke kvalitě dráhy vyjadřovat, musí počítat s následky, uvedl prý viceprezident FIBT Paul Pruszynski. Další informace nabízí internetový speciál zoh.cz.

První dvě tréninkové jízdy bobistů ve Whistleru přinesly hned osm nehod. Komise FIBT proto zasedla ke schůzce a rozvažuje, zda se nedá s rychlou drahou něco udělat. "Doufám v nějaké řešení," řekl Schwab. 

Nakonec proběhly jen kosmetické úpravy dráhy mezi jednotlivými tréninky, které pozdržely program o zhruba 20 minut. Situaci navíc komplikuje závodníkům i ostré slunce, kvůli němuž musely některá místa zastínit plachty, které ale zase místy omezují jezdcům výhled.


V trénincích dvojbobů neměli problémy pouze závodníci z "rozvojových" zemí, ale třeba i Němec Karl Angerer nebo Švýcaři Hefti a Daniel Schmid. Hefti se při havárii uhodil do hlavy, byl odvezen do nemocnice na pozorování a kvůli určitým potížím vynechá zbylé dnešní tréninky.

Havarovali také Nizozemec Edwin van Calker, Nicolae Istrate z Rumunska, Hiroši Suzuki z Japonska, Christopher Spring z Austrálie a Ital Fabrizio Tosini, nikomu z nich se ale nic nestalo. Jen Springův brzdař Duncan Harvey musel s oděrkami v obličeji do nemocnice, ale byl propuštěn a bude startovat.



Sáňkaři po Kumaritašviliho tragédii posunuli start do nižšího "okna", aby nedosahovali příliš vysokých rychlostí. Takovou možnost však bobisté nemají, protože mohou vyjíždět pouze z klasické startovní pozice.

Boby
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články