Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Jiří Zedníček o českém úspěchu: Hlavní změna nastala v obraně

Účast českých basketbalistů mezi elitní osmičkou na mistrovství Evropy potěšila nejen množství tuzemských sportovních fanoušků, ale také řadu bývalých vynikajících hráčů této kolektivní hry. Dlouholetý československý reprezentant Jiří Zedníček byl hostem Sportovních zpráv a ve studiu se rozhovořil o výběru trenéra Ginzburga. "V týmu se sešla velmi dobrá kombinace hodně zkušených hráčů, kteří na tomto mistrovství hrají výborně, a těch mladých hladových, kteří už také nějaké zkušenosti nasbírali a tomu družstvu dodávají veliký 'drive'," zhodnotil Zedníček.

Z pohledu nejužitečnějšího hráče ME 1967 je tou hlavní změnou, která nastala ve hře české reprezentace (oproti předloňskému šampionátu), defenzivní činnost. "Naše družstvo, i když se mu zrovna třeba nedaří, zůstává díky vynikající obraně ve hře. V tomto ohledu udělal trenér Ginzburg ohromný kus práce," vypozoroval Zedníček.

Jiří Zedníček: "Hráči úžasně bojujou a na družstvu je vidět, že je v něm dobrá nálada."

Podle jeho názoru bylo angažování zahraničního kouče, prvního cizince na lavičce české basketbalové reprezentace, dobrou volbou v momentu, kdy je mužstvo poskládané z hráčů působících jak v domácí lize, tak v různých evropských klubech. "Zahraniční trenér má od začátku větší autoritu i určitý odstup. A ten je zapotřebí," domnívá se člen Síně slávy České basketbalové federace.

V případě naturalizace Blakea Schilba nebyl Jiřím Zedníčkem velkým příznivcem tohoto rozhodnutí, neboť není zastáncem podobných postupů v jakémkoliv ze sportů, nejen pod vysokými koši. "Schilb v přípravě nepodával oslnivé výkony, tak jsem měl trochu obavy, zda to byl správný krok. Ovšem jeho výkony teď na mistrovství přesvědčují o tom, že mužstvu hodně pomáhá," doplnil dvojnásobný medailista z mistrovství Evropy.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Jiří Zedníček

Zároveň se Jiří Zedníček neopomenul zmínit o přínosu dvojice Veselý-Satoranský. "Honza představuje obrovskou sílu pod košem. A je znát, když se mu nedaří nebo udělá nějaké chyby, na výkonu mužstva se to projevuje," tvrdí někdejší opora celku Slavia VŠ Praha.

Host Sportovních zpráv rovněž vyzdvihl osobní příspěvek matadorů Petra Bendy a Jiřího Welsche. "Tomáš Satoranský jako klíčový rozehrávač dodává týmu styl hry a tempo hry. Na druhé straně, když střídá a jde místo něho Jiří Welsch, tak výkon mužstva nijak neklesá," zdůraznil Zedníček.

Směrem k nadějím české družiny pro duel se Srbskem podotkl, že nic není nemožné. "Bude to nesmírně těžké utkání, ale šance docela určitě existuje. Radujme se z postupu do čtvrtfinále a strašně držme palce, aby to tak pokračovalo i dále," dodal Zedníček.

Překvapivá výhra českého týmu nad Chorvaty a případný ještě senzačnější úspěch ve středečním čtvrtfinále se Srby dávají vzpomenout na stříbrné tažení basketbalistů Československa na ME 1985, zejména jejich šokující čtvrtfinálovou výhru 102:91 nad Jugoslávií nastoupivší v sestavě s legendárním Petrovičem. 

Bude se historie opakovat i po 30 letech a zaskočí Satoranský a spol. dalšího z favoritů, tak jako se to tehdy podařilo týmu kolem Brabence, Kropiláka, Havlíka, Skály a Rajniaka?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články