Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Historický úspěch, ale i dílčí zklamání. Český biatlon na Kontiolahti nezapomene

Od letošního března je finská vesnice Kontiolahti zapsána tučným písmem do historie českého biatlonu. V neděli skončené mistrovství světa se totiž stalo nejúspěšnějším světovým šampionátem pro české barvy. S jednou zlatou, dvěma stříbrnými a jednou bronzovou Češi dokonce obsadili čtvrtou příčku v hodnocení zemí, když za sebou nechali takovou velmoc jako Rusko. I tak skvělé mistrovství ale přineslo několik zklamání.

Česká radost:

Snový start šampionátu. Smíšená štafeta má zlato

Na předloňském světovém šampionátu si dojela pro bronz, loni na olympiádě v Soči slavila stříbro a ve Finsku se česká smíšená štafeta konečně dočkala. Poprvé u toho sice nebyl Jaroslav Soukup, kterého však skvěle nahradil Michal Šlesingr, a kvarteto, v němž jeli ještě Veronika Vítková, Gabriela Soukalová a Ondřej Moravec, začalo mistrovství perfektně.

Jejich cesta za zlatem byla ale náročná a Češi se na něj pořádně nadřeli. Po prvním úseku sice Vítková předávala na prvním místě, ale v druhém Soukalová mírně ztratila a předávala třetí s pětadvacetisekundovým odstupem na vedoucí Bělorusko. To se udrželo na čele i po části Šlesingra, který ale snížil ztrátu na jedenáct sekund.

Drama pak ovšem rozlouskl skvělým výkonem Ondřej Moravec. Musel sice odrážet útok favorizovaných Martina Fourcada z Francie a Tarjeie Bö z Norska, ale situaci ustál a do cíle dojel s českou vlajkou v rukou.

"Pro celý český tým to znamená strašně moc, první závod a hned vítězství," slavil po triumfu svých svěřenců šéftrenér Ondřej Rybář.

Moravec si odvezl kompletní sbírku

Ondřej Moravec si může od letoška dát k jménu přízvisko: "Muž velkých akcí". Třicetiletý reprezentant zazářil už v Soči, kde získal dvě stříbra a jeden bronz, a v Kontiolahti se mu dařilo ještě víc, když si odvezl kompletní medailovou sbírku.

Po zlaté štafetě si nejprve připsal dvě devátá místa, ve sprintu a ve stíhačce. Po nich ale již mohl slavit druhé finské na stupně vítězů. Podařilo se mu to paradoxně ve vytrvalostním závodě, v němž se mu v posledních letech nedařilo buď střelecky, nebo mu první trojka těsně unikla. Tentokrát však Moravcovi štěstí přálo. Skvělým finišem v poslední části překonal Simona Fourcada a s náskokem pěti vteřin získal bronz.

V následné mužské štafetě Moravce potkala naopak smůla, při ležecké položce do něj nechtěně kopl Nor Emil Hegle Svendsen a z útoku na bednu bylo šesté místo, ale chuť si spravil v závěrečném závodě s hromadným startem. Do něj sice nevstoupil ideálně, ovšem nakonec se skvělým výkonem prokousal až na druhé místo. "Že si odsud odvezu dvě medaile z individuálních závodů, to je super a nad plán," zářil po MS Moravec, jenž se stal třetím nejúspěšnějším biatlonistou šampionátu.

Z pomalé zase rychlou. Soukalová zavzpomínala na staré časy

"To je pro mě dosud nepochopitelné. Beru to jako odměnu za to šílené někdy i přemáhání se a za tu vůli, že jsem to nevzdala a snažila jsem se se sezonou prát," hlásila Gabriela Soukalová, když si na krk věšela druhou medaili na šampionátu, tentokrát stříbrné hodnoty. Podobně jako v případě Moravce se jí zadařilo ve vytrvalostním závodě, ale dlouho to vypadalo, že bude dokonce podruhé zlatá. Porazila ji pouze neznámá Ruska Jekatěrina Jurlovová.

Ve Finsku se ale Soukalové dařilo i v jiných závodech a dala zavzpomínat na své výkony z loňské sezony. Pětadvacetiletá biatlonistka, jež se na startu té letošní potýkala s motivací a nevýraznou formou, běhala opět rychle a střelecky patřila vůbec k nejlepším v ženské kategorii.

To dokázala i ve štafetě, kde jako jediná z Češek zazářila, a v závěrečném závodě s hromadným startem, kde jí pouze chyba při poslední střelbě zabránila v útoku na další zlato a nakonec obsadila páté místo.

Český smutek:

Běžecky zářil, v rozhodujících chvílích však Šlesingrovi štěstí nepřálo

Mluvit v případě Michala Šlesingra negativně by bylo vzhledem k jeho výsledkům nespravedlivé. Českému reprezentantovi však ve Finsku prostě a jednoduše nepřálo štěstí. S běžeckou formou se přitom sešel skvěle a na trati patřil k vůbec nejrychlejším. V rozhodujících momentech mu ale vždy nevyšla jedna rána na střelnici či mu chyběl kousíček.

První smolná chvíle přišla ve sprintu, kdy Šlesingra o šanci na cenný kov připravila jedna minela navíc na střelnici. Ještě smolněji dopadl následný stíhací závod. Do něj vstoupil jednou chybou při střelbě, ale pak pořadím jenom stoupal a stoupal. Do závěrečného úseku vbíhal šest vteřin za medailí a do posledních metrů se k ní přibližoval. Ani skvělý běžecký výkon ale nakonec nestačil a český biatlonista skončil čtvrtý se ztrátou dvou sekund.

Třetí rána přišla po Šlesingra na závěr. V hromadném závodě znovu běžecky zářil, ale tři trestné okruhy znamenaly, že cíl proťal až pátý se ztrátou pouhých 19 sekund na vítězného Faka, jenž na rozdíl od českého závodníka chyboval pouze jednou. "Výsledky špatné nejsou, ale jsem spíše zklamaný," řekl Šlesingr smutně v cíli.

Největší favoritky vyhořely na střelnici, Češkám štafeta nevyšla

V sezoně nebyly hůře než třetí. Vrchol sezony jim ale vůbec nevyšel. Štafeta žen v Kontiolahti doplatila na střelbu v druhé polovině. "Bohužel, někdy se to tak stane, ne každému se závod vždycky sejde. Někdy není úplně lehké, aby se nám to sešlo všem, a člověk ani neví proč," řekla Soukalová.

Právě ona vykřesala na svém druhém úseku pro Česko naději, když stáhla ztrátu Evy Puskarčíkové a Jitce Landové předala těsně druhá za Itálií. Jenže Landové nevyšla střelba, na první se zachránila poslední ránou od trestného kolečka, na té druhé, vestoje, se jí však už hrozbu odvrátit nepovedlo. A stejný počin se povedl i následně Veronice Vítkové, která se pustila do stíhání soupeřek sice s vervou, ale po ležce musela na dva trestné okruhy.

Pro české kvarteto to ve finále znamenalo konečnou osmou příčku. Mírnou útěchou pro ně tak mohl být alespoň fakt, že získaly Malý křišťálový glóbus v disciplíně.

Vítková očekávání nenaplnila, zradila ji střelba vleže

Kromě štafety byla největší očekávání směřována na Veroniku Vítkovou. Šestadvacetiletá biatlonistka před MS držela ve Světovém poháru průběžnou třetí příčku s tím, že hned šestkrát se v sezoně dostala na stupně vítězů. Ale ve Finsku se jí nedařilo, a to zejména co se střelby vleže týče.

Za celý šampionát na této položce minula hned devatenáctkrát a její úspěšnost byla pouze 62 %. Negativní bilance se odrazila na výsledcích. Ve smíšené štafetě ještě dokázala pomoci ke zlatu, jenže její forma měla následně klesající tendenci, což vyvrcholilo v posledním závodě s hromadným startem, kde obsadila až devětadvacátou příčku. "Nikdo nejezdí super celou sezonu. Verča si vybrala krizi v nejhorší moment," konstatoval trenér Zdeněk Vítek.

Zdroj
ČT sport, iSport.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články