Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Ester může jezdit klidně za jinou zemi, naznačil Ledecký. Hlavním tématem sporu jsou sponzoři

Zakopání seker se nekoná, naopak spor mezi Svazem lyžařů ČR a táborem kolem Ester Ledecké graduje. Agentura Sport Invest, jež dvojnásobnou olympijskou vítězku zastupuje, trvá na tom, že svazové vedení lže a upravuje si fakta. Otec reprezentantky Janek Ledecký dokonce naznačil, že jeho dcera může klidně závodit za jinou zemi.

Ester Ledecká
zdroj: ČTK/AP/ autor: Marco Trovati

Ester Ledecká v současnosti novou smlouvu nepodepíše. Potvrdil to šéf agentury Sport Invest David Trávníček, který uvedl, že kontrakt zatím neobdržel a hlavním problémem je něco jiného než peníze.

"Do této chvíle jsme neobdrželi oficiální stanovisko úterního Výkonného výboru svazu. Komentujeme jen to, co jsme viděli v médiích. Ale svaz zásadně nepochopil, v čem ten spor spočívá. Nikdy to nebylo ve výši státních peněz, které Ester Ledecká od svazu dostává," prohlásil Trávníček na speciálním brífinku.

Je nám líto, video expirovalo.
Spor Ledecké se svazem graduje. Jde hlavně o sponzory

V čem tkví problém? Kdo smí být sponzorem a kdo ne

Hlavní problém spočívá v otázce sponzorů. Přesněji v možnosti volně podepisovat smlouvy se sponzory, s kterými by česká hvězda ráda spolupracovala. Současná podoba kontraktu jí to neumožňuje.  

"Svaz nás svým jednáním omezuje při jednání s partnery, kteří jsou nutní pro to, aby Ester mohla konkurovat světu a porážet ho. Kdybychom podepsali reprezentační smlouvu ve znění z konce srpna, Ester by se dobrovolně připravila o prostředky z komerčních zdrojů, které jsou navíc nutné pro kompletní a úplnou přípravu Ester v sezoně. V tomhle jsme byli limitováni a znevýhodněni," vysvětlil Trávníček.

Emotivní prohlášení ke kauze vydal otec Ledecké Janek, který byl brífinku rovněž účasten. Tvrdě se opřel do SLČ. "Od doby, kdy Ester jako šestiletá začala závodit, vedeme se svazem lyžařů nepřetržitou válku. Vždycky je to jenom proto, že funkcionáři svazu lyžařů podlehli pocitu, že závodníci a závody jsou tady jenom díky svazu lyžařů. Tou pravdou objektivní je, že bez členství ve svazu lyžařů si nezazávodíte, nepustí vás na start. Kdyby tady nebyl ten svaz, tak by se závodníkům závodilo úplně senzačně, akorát by si funkcionáři svazu museli najít nějakou práci," láteřil Ledecký na tiskové konferenci.

Za celých sedmnáct let se podle něj situace nezměnila, proto ho spory provázející vyjednávání reprezentační smlouvy Ledecké až tak moc nepřekvapily. "Opravdu mě dostalo na kolena prohlášení svazu, že ji nepřihlásí na závody, pokud nepodepíše reprezentační smlouvu. Považuji to za bizarní a nehoráznou záležitost," rozčiloval se.

Šéf svazu by měl odstoupit, změnu země nevylučuji

Naštvalo ho také úterní vyjádření svazu, jehož představitelé ultimátum popřeli a tvrdili, že spory se týkaly částky poskytované prostřednictvím svazu na přípravu. "Myslím, že po tom, co pan Sobotka pustil za lži, by měl být první vstřícný krok od svazu rezignace předsedy," prohlásil Ledecký.

Nemyslí si ale, že by byl Sobotka "takový frajer", aby sám odstoupil. "Dokud to půjde, tak bude jako pijavice přisátej na tom toku těch státních peněz," zaútočil znovu. Chtěl by, aby svaz zprůhlednil tok veřejných financí, které dostává z ministerstva školství.

Zároveň naznačil, že pokud by se situace nezměnila a spory pokračovaly, mohla by Ledecká změnit i zemi, za kterou pojede. "Otevřeně musím říct, že když to jinak nepůjde, tak je to samozřejmé," doplnil Ledecký.

Trávníček situaci uklidňoval tím, že je přesvědčen o pokračování hvězdy v českých barvách, a pokud s vedením svazu najdou společnou řeč ohledně reklamních ploch, může být rychle po problému. "Pokud se toto upraví, jsme připraveni smlouvu podepsat."

Vedení svazu v oblasti reklamních ploch v úterý prohlásilo, že Ledecké nabízí 300 centimetrů čtverečních, což by jí mělo zajistit příjem přibližně 20 milionů korun. Zároveň hodlá reprezentantce přidat 800 tisíc, což by jí mělo zajistit příjem 3,7 milionu. Dalších 1,8 milionu by pak měl dát Český olympijský výbor a Armádní sportovní centrum Dukla.

Trávníček odhalení těchto smluv ale za férový krok nepovažuje. "To se ve slušné společnosti nedělá. Ty peníze nejsou svazu. Svaz je jen průtokovým ohřívačem peněz z ministerstva školství," řekl s tím, že dvacetimilionová cifra není reálná.

"Celková částka za reklamy na kombinéze je nižší a odlišná od částky, o které mluví svaz," poznamenal jen.

Bylo na stole ultimátum?

Sport Invest také trvá na tom, že svaz dával Ledecké ultimátum. Novinářům jeho zástupci předložili dopis podepsaný šéfem svazu Lukášem Sobotkou, ve kterém je uvedeno, že pokud Ledecká nepodepíše reprezentační smlouvu do 31. srpna, přijde o statut reprezentanta ČR, bude jí zastaveno veškeré financování a nebude přihlašována na závody.

Svaz v úterý tvrdil, že současné spory nebrání tomu, aby přihlásil Ledeckou na závody v Chile a další podniky mezinárodní federace FIS. Problém by mohl nastat na začátku Světového poháru, pro který je z pohledu svazu reprezentační smlouva nezbytná.

Jednání budou pokračovat ve čtvrtek

Sport Invest hodlá se zástupci svazu o podmínkách reprezentační smlouvy pro Ledeckou vyjednávat dál. Ředitel Trávníček dnes dostal od šéfa svazu Sobotky zprávu se žádostí o setkání.

Schůzka bude pravděpodobně ve čtvrtek dopoledne. "I přes spoustu agrese a zavádějících výroků, které padly na dnešní tiskové konferenci agentury Sport Invest, je Svaz lyžařů ČR nadále a dlouhodobě otevřen k dalšímu jednání o reprezentační smlouvě Ester Ledecké. Jsme rozhodně připraveni se se zástupci agentury Sport Invest zítra sejít a stále pevně doufáme v to, že dospějeme k oboustranné dohodě," uvedl lyžařský svaz v prohlášení.

"Plně si uvědomujeme, že Ester je naprosto výjimečný sportovec, kterému proto nabízíme vysoce nadstandardní podmínky, jež v historii Svazu lyžařů ČR nemají obdoby. Děláme maximum pro to, aby Ester mohla reprezentovat a nadále dělala českým fanouškům radost. A pevně věříme, že o to samé jde stále také Sport Investu," dodali zástupci svazu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články