Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Dálkový běh v Sgambedě vyhrála ve spurtu Norgrenová před Smutnou

Po prologu ve švýcarské Pontresině pokračoval seriál dálkových běžeckých běhů Ski Classics. Závod hostila italská Sgambeda a známé lyžařské středisko Livigno. Své ambice potvrdila Kateřina Smutná, která i přes zdravotní problémy, s nimiž se potýkala v poslední době, doběhla druhá za Brittou Johanssonovou-Norgrenovou ze Švédska. Závod mužů vyhrál ve finiši jedenáctičlenné skupiny Nor Anders Nygaard. Nejlepším z českých závodníků byl Jiří Pliska na jednatřicátém místě. 

Sport
zdroj: ČT4

V závodě žen odjela brzy po startu sedmička favoritek, mezi nimiž nescházely česká běžkyně ani Švédka Britta Johanssonová-Norgrenová. Ty nakonec stejně jako loni a ve stejném pořadí obsadily první dvě místa, když o konečném pořadí rozhodoval dlouhý spurt čtyřčlenné skupinky. Česká reprezentantka, která startuje v týmu Lukáše Bauera, podlehla Švédce o půl vteřiny.

"Já jsem přitom absolutně nečekala, že bych mohla být mezi první trojicí, protože jsem ještě ve čtvrtek byla nemocná," uvedla Smutná. "Vzhledem k nemoci to beru všema deseti a jsem maximálně spokojená. Nebyl to špatný závod, akorát na vrchařské prémii jsem měla trochu krizi, ze které jsem se naštěstí dostala i díky skvělým lyžím. Poslední kilometry jsem pak vedla naši skupinku a čekala, až se začne sprintovat," popsala. 

Vítězka Johanssonová Norgrenová v cíli rozdávala úsměvy: "Nastoupila jsem sice brzy, ale předtím táhla skupinu Kateřina Smutná a já měla dost sil a to se potvrdilo."   

V závodě mužů, které stejně jako ženy čekala pětatřicetikilometrová trať, bylo mnohem početnější startovní pole a českým zástupcům se v něm příliš nedařilo. Nejlepší z nich byl v cíli Jiří Pliska na jednatřicátém místě.

Vyhrál Anders Nygaard z Norska, který rozhodl ve spurtu jedenáctičlenné skupiny: "Ten závěr byl výborným tréninkem na Vasův běh. Od začátku jsem se cítil výborně, měl jsem dobré lyže a i podmínky byly moc dobré."

La Sgambeda (35 km klasicky)

Ženy: 1. Johanssonová-Norgrenová (Švéd./Lager 157 Ski) 1:34:39,9, 2. Smutná (ČR/Bauer Ski) -0,5, 3. Gjeitnesová (Nor./Santander) -3,3, ...15. Schützová (ČR/Silvini Madshus) -8:32,4, 17. Bícová (ČR/Vltava Fund Craft) -12:10,5.
Průběžné pořadí: 1. Johanssonová-Norgrenová 250, 2. Smutná 220, 3. Geitensová 200, ...14. Schützová 114, 16. Bícová 107.

Muži: 1. Nygaard (Nor./Santander) 1:20:41,2, 2. Thygesen (Nor./Oslo Sportslager) -0,2, 3. Hoelgaard (Nor./Koteng) -0,7, ...31. Pliska (ČR/Silvini Madshus) -2:08,9, 33. Šrail (ČR/Bauer Ski) -2:35,5, 34. P. Novák (ČR/Vltava Fund Craft) -2:35,6.
Průběžné pořadí: 1. Thygesen 220, 2. Nygaard a Hoelgaard oba 200, ...25. Pliska 80, 27. Šrail 78, 28. P. Novák 77. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články