Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

BLOG: James, Trump a příběh (možná) rasistického tweetu

Nejlepší basketbalista planety LeBron James není fanouškem Donalda Trumpa, to je vcelku známá věc. Možná tedy bylo spíš otázkou času, kdy americký prezident Jamese zpranýřuje na Twitteru tak, jak to udělal už mnohokrát s kterýmkoliv jiným názorovým oponentem. Nakonec se to stalo před týdnem, kdy se Trumpa dotklo Jamesovo vyjádření pro CNN, ve kterém řekl, že by s hlavou státu nechtěl sedět v jedné místnosti, protože rozděluje společnost. Trump neváhal a promptně zpochybnil Jamesovu inteligenci. A téma v USA ani po týdnu úplně neutichlo.

LeBron James
zdroj: ČTK/AP autor: Jim Mone

Pro úplnost – rozhovor se týkal hlavně nově otevřené školy v Jamesově rodném Akronu, jejíž chod basketbalista LA Lakers finančně zastřešil prostředky ze své nadace. Chce tak ke vzdělání pomoci 240 sociálně znevýhodněným dětem. A hlavně o tom měly být titulky minulého víkendu. Jenže moderátor Don Lemon se při interview dotkl tématu vztahu afroamerických sportovců a amerického prezidenta. Například v případě kritiky hráčů NFL, kteří odmítali stát při hymně.

"Není to správné chování, aby skrze sport prezident společnost rozděloval. Nemůžu jen tak sedět a nic k tomu neříkat." Další otázka mířila na to, co by Trumpovi řekl, kdyby s ním seděl v jedné místnosti. A James řekl, že by si radši sedl naproti Baracku Obamovi. A to patrně Trumpa nastartovalo.

Na Twitter umístil toto vyjádření. "S Lebronem Jamesem právě vedl rozhovor nejhloupější muž z televize, Don Lemon. Povedlo se mu, aby vedle něho vypadal James chytře, což není snadné. Mám rád Mika!" napsal Trump v narážce na bývalou basketbalovou hvězdu Michaela Jordana, se kterým je James dlouhodobě srovnáván.

Vlna emotivních reakcí ze strany profesionálních sportovců na sebe nenechala dlouho čekat. Rozehrávač Golden State Warriors Steph Curry naznačil, že rétorika Trumpova vyjádření má rasistický základ. "Jedná se o dlouhodobý vzorec chování, se kterým se k lidem tmavé pleti dříve přistupovalo. Že jsme hloupí." Don Lemon, který rozhovor s Jamesem vedl, k podtextu zprávy dodal, že zmínky o nižší inteligenci černochů jsou pozůstatkem z dob nejstaršího a nejtužšího rasismu v Americe.

Sám James ponechal Trumpův výpad bez reakce. V rozhovoru pro pořad ESPN The Jump tento týden ale dodal, že ze své pozice cítí potřebu se k podobným tématům vyjadřovat. "Je celá řada dětí a také dospělých, kteří mají pocit, že jejich hlas není slyšet. Já tu možnost mám, a pokud cítím, že se ve společnosti děje něco špatného, nespravedlivého, co se nás třeba i na základě rasy snaží rozdělit, tak to zkrátka řeknu."

Sport
zdroj: ČT4

Jako v podobných případech, kdy sociálními sítěmi zmítá kontroverzní téma, debatovalo se o Trumpově tweetu napříč stanicemi. Lídr diskusního pořadu First Take Stephen A. Smith řekl: "Jasně, že v tom vzkazu hraje rasa roli. Ne zcela, ale do jisté míry ano, protože své bílé kritiky takhle nečastuje. Vypadá to, ale že se o inteligenci vyjadřuje jen v případě, že jsou jeho kritici z řad minorit a to je nebezpečné."

Trump samozřejmě dobře ví, že podobné invektivy mediálně fungují, u skalních voličů minusové body nenabere a dočasně zastíní vážnější celonárodní témata, zvlášť těsně před volbami do Kongresu. "Samozřejmě, že se mu to hodí. Je mnohem snazší napsat na Twitter o LeBronu Jamesovi, než se zabývat stavem vyšetřování o vměšování Ruska do našich voleb," dodává Stephen A. Smith.

Trump si ale tentokrát vybral špatný cíl. Přece bylo snazší trefovat se do Colina Kaepernicka při poklekávání u hymny. Při vší úctě k němu – Jamesova formátu nedosahuje. LeBron James je v očích Ameriky všeobecně respektovaným prototypem sportovní superhvězdy – bez skandálů na i mimo palubovku, se vztahem k rodině, svému městu a lidem v něm.

Sport
zdroj: ČT4

Colin Cowherd ze stanice stanice Fox Sports, tedy společnosti, která se otevřeně staví na stranu Trumpovy administrativy, prohlásil. "Řekli mi, ať se držím čistě sportu, a to také dělám. Ale politici by se zase měli držet politiky a ne útočit na superhvězdy, které jsou na špici svého oboru 15 let a navíc myslí i na druhé."

Lze samozřejmě těžko předpokládat, že by celá eskapáda měla nějaký vážně reálný dopad na Trumpovo úřadování nebo na preference v rámci jeho voličské základny. Je to ale další příklad toho, kam posunul standardy celospolečenské komunikace a co dalšího od něj lze očekávat.

A kruh reakcí lze zakončit u moderátora CNN Dona Lemona. "Kdo je tu vlastně opravdu hlupák? Ten, kdo zavírá děti do klecí, nebo ten, kdo pro ně otevírá školy?"

A to nám v září začne nová sezona NFL...

Zdroj
ESPN, FOX Sports, Wahinghtom Post

Hlavní zprávy

Nejčtenější články