Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Apeldoorn 2018: Kdo bude zářit na dráhařském oválu?

V nizozemském Apeldoornu tímto dnem startují dráhová klání nejlepších světových cyklistů. Do programu mistrovství světa zasáhne osm českých reprezentantů, kteří naskočí do stíhaček, bodovacích závodů či keirinu. K vidění budou i velké dráhové hvězdy jako Matthijs Büchli nebo Laura Kennyová. Přímé přenosy nabídne web ctsport.cz. První z nich již dnes od 18:30.

Čeští dráhaři v Apeldoornu
zdroj: Facebook.com/duklabrnosprint

České barvy bude v Apeldoornu reprezentovat osmička závodníků – šest mužů a dvě ženy. Ta největší česká hvězda ovšem chybí. Tomáš Bábek se stále zotavuje po zlomenině klíční kosti, kterou utrpěl v tréninku na Berlínskou šestidenní, a musí tak letošní světový šampionát vynechat.

"Bohužel mám místo přípravy na šampionát nucené volno. Chtěl jsem v Apeldoornu bojovat o dres mistra světa a mrzí mě, že o tento start přijdu. Ale není všem dnům konec. Podobné zranění před olympiádou bych považoval za mnohem horší," prohlásil koncem ledna Bábek, který bude čtvrtečním spolukomentátorem pro ČT.

Úřadující Král české cyklistiky měl obhajovat dvě medaile z loňského mistrovství v Hongkongu, z toho však sešlo a Bábkovo místo se pokusí zastoupit jiní. Mnohé se čeká od Pavla Kelemena, který loni skončil pátý v keirinu. V letošní sezoně se mu dařilo dokonce lépe – před Vánocemi byl například třetí v chilském Santiagu.

Kelemen tak bude hlavním esem české výpravy. Vedle keirinu se navíc objeví i v týmovém sprintu, v němž po boku Martina Čechmana a Davida Sojky slaví v poslední době nadějné úspěchy. Sprinteři, kteří patří do dráhařské skupiny Dukly Brno, zaskočili favority v kanadském Miltonu, kde si dojeli pro cenné bronzové medaile.

PROGRAM MS V DRÁHOVÉ CYKLISTICE NA ČT SPORT A CTSPORT.CZ:

28. 2.: od 18:30 na ctsport.cz (záznam na ČT sport od 22:55)
1. 3.: od 18:30 na ctsport.cz (záznam na ČT sport od 21:50)
2. 3.: od 18:30 na ctsport.cz (záznam na ČT sport od 22:55)
3. 3.: od 18:30 na ctsport.cz (záznam na ČT sport od 23:20)
4. 3.: od 13:30 na ctsport.cz (záznam na ČT sport od 19:20)

Pavel Kelemen (vlevo) na Berlínské šestidenní
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Michael Hundt / Matthias Koch

"Bez uzardění lze Pavla Kelemena označit ze Terminátora. Jeho výkony při náročném střídání obou disciplín byly obdivuhodné. Přitom do malého finále v keirinu postoupil z oprav," uvedl tehdy šéftrenér brněnských dráhařů Svatopluk Buchta. V Apeldoornu bude konkurence nabitější, právě sprinteři by však mohli příjemně překvapit.

Sám Kelemen je před startem MS pozitivně naladěný. "Jsem natěšený a uvidíme ve středu, jak se mi podaří rozjet týmový sprint. Záleží i na psychice, ale jezdí se mi dobře," uvedl Kelemen, který vstoupí do týmového sprintu společně s Martinem Čechmanem a také Robinem Wagnerem, jenž v závodě nahradí Sojku.

Trenér sprinterů Petr Klimeš však vidí největší šance na medaili v keirinu. "Naděje na úspěch je i v kilometru, kde je ale startovní listina hodně silná. Ale myslím si, že Wagner s Kelemenem se s tím dobře poperou. Každé umístění do desítky bude krásné," řekl kouč české sprinterské skupiny.

Ženský tým spoléhá stejně jako v posledních letech na Jarmilu Machačovou, která naskočí do třech závodů: omnia, scratche a bodovačky. Zkušená dráhařka už v minulosti získala na světových šampionátech dvě stříbra, minulé MS však pro ni skončilo zklamáním, když do boje mezi nejlepšími výrazněji nezasáhla.

"Jarmila je naše největší želízko. Pokud zajede to nejlepší a bude mít v závodě štěstí, může mít i medaili. Rozhodně by mě potěšila medaile z čehokoli, ať už z bodovačky, nebo scratche," uvedl kouč stíhačské části reprezentace Milan Kadlec. V keirinu by pak o finálovou účast měla usilovat nadějná Sára Kaňkovská.

Laura Kennyová (vlevo) při tréninku v Manchesteru
zdroj: ČTK/PA autor: Tim Goode

Britové s Laurou Kennyovou

Silnou sestavu do Apeldoornu přivezli Britové – poprvé po více než roce se ve velkém závodě představí Laura Kennyová, která se vrací po narození syna. Objeví se v týmové stíhačce, z níž už v minulosti získala čtyři tituly (ten poslední ovšem již před čtyřmi lety v kolumbijském Cali). 

Britové před rokem získali pouze dvě zlata, nyní jsou jejich cíle daleko ambicióznější. Vítězství se bude čekat například od mužského sprinterského týmu, jehož součástí bude Jason Kenny, a také od stíhačů. V jejich sestavě nechybí Ed Clancy, který v lednu vyhrál silniční časovku na Herald Sun Tour, a též Charlie Tanfield.

Ten je součástí jedné z komet letošní dráhařské sezony, tedy týmu KGFJeho členové (Charlie Tanfield, Harry Tanfield, Dan Bigham či Jonathan Wale) pracují či studují a dráze se věnují jen ve svém volném čase. To jim ale nezabránilo, aby na posledním Světovém poháru v Minsku celý závod časem 3:56 nevyhráli.

Ilustrační foto

Napěchované sprinty i keirin

Své favority však budou mít i další reprezentace. Polský tým vysílá do Apeldoornu nejsilnějšího sprintera letošní sezony SP Mateusze Rudyka, který bude chtít otřást pozicí obhájce zlata Denise Dmitrijeva. Bez šancí ovšem nebude ani Vasilij Lendel – litevský sprinter, který už Dmitrijeva porazil v prosinci v Santiagu.

V keirinu bude svou chtít prosadit Matthijs Büchli, který zářil během poslední zastávky Světového poháru v běloruském Minsku. Koncem ledna tam vyhrál jak keirinové klání, tak individuální a týmový sprint (v barvách BEAT Cycling Clubu). V nizozemské nominaci je však uveden pouze pro keirin.

Keirin obecně bude patřit k vrcholům programu. Na startu bude lídr pořadí nejprestižnějšího seriálu Andrij Vinokurov, kterého kromě Büchliho vyzvou i Juan Peralta či Joachim Eilers. V nominaci ovšem nechybí ani hbitý Kolumbijec Fernando Puerta Zapata nebo obhájce titulu Azizulhašni Awang. Ti všichni budou Kelemenovými soupeři.

V ženské kategorii bude v této disciplíně obhajovat Kristina Vogelová, jejíž ambice se ovšem neomezují pouze na závod za dernou. Německá hvězda se objeví též v individuálním sprintu – proti výtečné Nizozemce Laurine van Riessenové – a také ve sprintu týmovém. Po jejím boku bude další vynikající dráhařka Miriam Welteová.

Zajímavou disciplínou bude bezesporu madison, po jehož hongkongské premiéře slavily belgické dráhařky Lotte Kopecky a Jolien D'Hooreová. Obě budou na startu také v Apeldoornu a bude napínavé sledovat, zda potvrdí své kvality. Své si budou chtít prosadit také Italky (Paternosterová/Confalonieorá) a domácí Nizozemky (Wildová/Petersová).

Nominace českých dráhařů:

Muži: Pavel Kelemen (keirin, týmový sprint), David Sojka (sprint, 1 km s pevným startem), Martin Čechman (sprint, týmový sprint), Robin Wagner (1 km s pevným startem, týmový sprint), Nicolas Pietrula (omnium, stíhací závod jednotlivců), Jan Kraus (bodovací závod).

Ženy: Jarmila Machačová (omnium, scratch, bodovací závod), Sára Kaňkovská (keirin).

Zdroj
ČT sport, ČTK, cyclingnews.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články