Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Kelce Bowl. O Lombardiho trofej si poprvé zahrají dva bratři

Oba jsou hvězdami svých týmů a jednou se nejspíš společně potkají i v Síni slávy. Pětatřicetiletý Jason Kelce šéfuje skvělé ofenzivní řadě Philadelphie Eagles, o dva roky mladší Travis je aktuálně nejlepším tight endem ligy a hlavní ofenzivní zbraní Kansas City Chiefs. Oba už Super Bowl jednou vyhráli, letos si zahrají o druhý prsten. Vyhrát ale bude moci jen jeden.

Travis (vlevo) a Jason Kelceovi
zdroj: USA Today Sports

Dva bratři už proti sobě v Super Bowlu jednou stáli. Před deseti lety porazil Baltimore s hlavním trenérem Johnem Harbaughem San Francisco vedené dnešním koučem Michiganské univerzity Jimem Harbaughem 34:31.

Teď se proti sobě v zápase roku poprvé postaví sourozenci přímo na trávníku. Byť ne tak úplně, jelikož oba hrají v útoku, tak se na hřišti během hry nepotkají.

V konferenčních finále Jason asistoval u jasného vítězství Eagles 31:7 nad zraněními stíhaným San Franciscem a Travis přispěl touchdownem k úspěšné odvetě Chiefs proti Cincinnati (23:20), o které rozhodl v závěru kopáč Harrison Butker.

"Jedno je jisté, naše máma nemůže prohrát," konstatoval lakonicky po zápase s Bengals Travis, který se posunul už na druhé místo v počtu nachytaných yardů v play-off.

"Bude to úžasný pocit hrát proti němu. Respektuji každého v organizaci Eagles a rozhodně ode mě neuslyšíte žádné zbytečné hecování už kvůli tomu, jak moc mám rád svého bratra. Ale bude to hodně emotivní," dodal.

Jason měl cestu do finálového zápasu výrazně jednodušší. San Franciscu se totiž po kontaktu s Haasonem Reddickem brzy zranil nováček Brock Purdy a s až čtvrtým quarterbackem Joshem Johnsonem za centrem tahal útok Niners od začátku za kratší konec.

A když ani veterán a kariérní náhradník Johnson nemohl v zápase kvůli otřesu mozku pokračovat, bylo rozhodnuto. Purdy se musel do hry vrátit, se zraněným loktem ale nemohl házet a čistě běhová ofenziva San Francisca pak už byla pro domácí obránce snadným soustem.

Klíčovou postavou Eagles byl právě linebacker Reddick. Ten se nejdřív zasloužil o ztrátu míče Purdyho při rozehrávce, ve které se rozehrávač Niners zranil.

V závěru prvního poločasu zalehl i ztracený míč Johnsona, aby poté spoluhráči z útoku stihli ještě před přestávkou zvýšit na 21:7. Navíc si připsal i dvě skládky quarterbacka.

Obrana hostů sice dlouho bránila Orlům v rozletu, nakonec ji ale srazily na kolena opakované penalty, zejména za zbytečnou hrubost. Na Niners byla patrná frustrace z nefunkčního útoku a nemožnosti zvrátit výsledek.

Vše vyvrcholilo v závěru hromadnou potyčkou, po které utkání skončilo pro hvězdného tackla Trenta Williamse a domácího K'Vona Wallace.

Quarterback Eagles Jalen Hurts sice neprožil nijak povedený večer, běhová hra ale opět dominovala a Philadelphia nakonec skórovala po zemi hned čtyřikrát. Celkem už mají v sezoně Orli na kontě 39 běhových touchdownů, čímž překonali 99 let starý rekord Frankford Yellow Jackets.

Philadelphia bude usilovat o druhý Super Bowl, premiérový získali Eagles před pěti lety, když pod vedením Nicka Folese v dramatu okořeněném nezapomenutelnou "Philly Special" přehráli New England Patriots 41:33.

Utkání Kansas City Chiefs – Cincinnati Bengals
zdroj: AP autor: Charlie Riedel

Na Arrowhead dovedl domácí Chiefs k postupu navzdory zranění kotníku z minulého týdne Patrick Mahomes. V zápase naházel 326 yardů a přihrál na dva touchdowny. V druhém poločase tím držel nad vedou útok Kansasu, kterému tentokrát vůbec nefungovala běhová hra.

Vyrovnaný zápas mířil za stavu 20:20 do prodloužení, když Joseph Ossai strčil do Mahomese ve chvíli, kdy už vyběhl do autu. Díky patnáctiyardové penaltě za hrubost se Kansas dostal do vzdálenosti, odkud mohl kicker Butker následně rozhodnout.

"Je to pro nás hodně emotivní. Tvrdě jsme pracovali, abychom se dostali až sem. Tahle chvíle ale šla proti nám," litoval kouč Cincinnati Zac Taylor.

"Bylo tam hodně jiných momentů, kdy jsme mohli zvrátit vývoj a vyhrát. Nebylo to jen o téhle akci," zastal se spoluhráče, který jinak podal v utkání výborný výkon, quarterback Joe Burrow.

Chiefs si zahrají Super Bowl potřetí za poslední čtyři roky. Předloni podlehli Tampě Bay, o rok dříve trofej získali po vítězství nad San Franciscem. Bude to jejich pátá účast ve finále, titul získali ještě v roce 1970.

Zdroj
ČTK, Bleacher Report, ESPN, FOX Sports, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články