Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Carlsen nebude obhajovat šachový titul. Nemám touhu ten zápas hrát a hrát ho nebudu, prohlásil

Magnus Carlsen, neotřesitelná šachová jednička a pětinásobný mistr světa nebude obhajovat titul. Norský velmistr tak ukončil dlouhé měsíce trvající spekulace o tom, jestli nastoupí do zápasu o mistra světa. O pozici šachového krále by se tím pádem měli utkat právoplatný vyzyvatel Jan Něpomňaščij z Ruska s druhým mužem z nedávného Turnaje kandidátů Ting Li-ženem z Číny.

Carlsen je už více než deset světovou jedničkou v šachu a  v roce 2021 získal svůj pátý titul světového šampiona, když porazil Jana Něpomňaščiho.

Nor už dopředu signalizoval, že pokud do dalšího, tedy letošního duelu o titul proti němu nenastoupí Alireza Firouzja, nemá zájem obhajovat. Mladý Francouz se ale kvalifikovat nedokázal a Carlsen tak svá tehdejší slovy nyní potvrdil. 

"Dlouho jsem o tom přemýšlel. Nejspíš tak rok, možná rok a půl před posledním zápasem. A závěr je jednoduchý: nemám motivaci hrát další zápas. Prostě necítím, že bych toho mohl moc získat, a i když ten zápas by mohl být zajímavý z různých historických důvodů, nemám touhu ten zápas hrát a hrát ho nebudu," prohlásil v podcastu The Magnus Effect.

Předseda FIDE Arkadij Dvorkovič přijal Carlsenovo rozhodnutí s pochopením. "Jen hrstka lidí v historii může pochopit a posoudit, jak obrovskou daň si vybere sehrání pěti zápasů o titul," uvedl. "Jeho rozhodnutí neobhajovat titul je bezpochyby zklamání pro fanoušky a špatná zpráva pro tuto akci. Zanechá to velkou prázdnotu. Šachy jsou ale nyní silnější než kdy dřív – částečně i díky Magnusovi – a zápas o titul mistra světa, jedna z nejdelších a nejvíce respektovaných tradic ve světě sportu, bude pokračovat," dodal.

Zdroj
chess24.com, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články