Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Ve výběru Evropy pro Světový pohár je šest Slováků včetně Gáboríka

Toronto - Marián Gáborík se vešel mezi zbývající sedmičku hokejistů, již budou hrát Světový pohár za Výběr Evropy. V týmu je tak celkem šest Slováků. Kromě Gáboríka rozšíří soupisku německý gólman Thomas Greiss, v obraně pak jeho krajan Christian Ehrhoff a Švýcar Luca Sbisa a v útoku další Švýcar Nino Niederreiter, Němec Tobias Rieder a francouzský forvard Pierre-Édouard Bellemare.

Marián Gáborík v zápase se Slovinskem
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Čtyřiatřicetiletý Gáborík dostal důvěru i přesto, že má za sebou v dresu Kings nepříliš povedenou sezonu. Obávaný kanonýr si v 54 duelech základní části připsal 22 bodů za 12 branek a 10 asistencí. Ve čtyřech startech v play-off přidala trojka draftu z roku 2000 jednu asistenci.

V září při utkání základní skupiny A tak proti české reprezentaci bude bojovat celkem šest slovenských hokejistů. Již v úvodní nominaci figurovali gólman Jaroslav Halák z New York Islanders, obránci Zdeno Chára z Bostonu, Andrej Sekera z Edmontonu a útočníci Marián Hossa z Chicaga a Tomáš Tatar z Detroitu.

Zatímco Gáborík na nedávno skončeném mistrovství světa scházel a v Rusku nehrál ani Sbisa (Vancouver), Niederreiter (Minnesota) hájil barvy Švýcarska. Za Německo nastoupila kompletně celá trojice Greiss (NY Islanders), Ehrhoff (Chicago), Rieder (Arizona) a dres Francie oblékl útočník Philadelphie Bellemare.

Gáborík vyhrál s Kings před dvěma lety Stanley Cup. Niederreiter byl v roce 2013 členem švýcarského výběru, který dosáhl na senzační stříbro z MS. Ehrhoff působí v NHL již od sezony 2003/04 a včetně play-off má na kontě už 862 zápasů a 374 bodů (81+293).

V mužstvu, na jehož skladbě se z pozice jednoho z pětice skautů podílela i česká legenda Václav Nedomanský a které jako trenér povede Kanaďan s německým pasem Ralph Krueger, je nyní kromě zástupců slovenského hokeje celkem pět Němců, čtyři Dánové i Švýcaři a po jednom Francouzi, Rakušanovi, Slovinci a Norovi.

Konečná nominace Výběru Evropy na Světový pohár v Torontu (17. září - 1. října):

Brankáři: Frederik Andersen (Anaheim/NHL; Dán.), Thomas Greiss (NY Islanders/NHL; Něm.), Jaroslav Halák (NY Islanders/NHL; SR),

Obránci: Christian Ehrhoff (Chicago/NHL; Něm.), Zdeno Chára (Boston/NHL; SR), Roman Josi (Nashville/NHL; Švýc.), Luca Sbisa (Vancouver/NHL; Švýc.), Dennis Seidenberg (Boston/NHL; Něm.), Andrej Sekera (Edmonton/NHL; SR), Mark Streit (Philadelphia/NHL; Švýc.),

Útočníci: Pierre-Édouard Bellemare (Philadelphia/NHL; Fr.), Mikkel Boedker (Colorado/NHL; Dán.), Leon Draisaitl (Edmonton/NHL; Něm.), Marián Gáborík (Los Angeles/NHL; SR), Jannik Hansen (Vancouver/NHL; Dán.), Marián Hossa (Chicago/NHL; SR), Anže Kopitar (Los Angeles/NHL; Slovin.), Nino Niederreiter (Minnesota/NHL, Švýc.), Frans Nielsen (NY Islanders; Dán.), Tobias Rieder (Arizona/NHL; Něm.), Tomáš Tatar (Detroit/NHL; SR), Thomas Vanek (Minnesota/NHL; Rak.), Mats Zuccarello (NY Rangers/NHL; Nor.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články