Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Plzeň zahájila sezonu v Evropě vítězně. Náskok do odvety zařídil v Helsinkách Kopic

Vstup do evropských pohárů Plzni vyšel. Západočeši vyhráli v rámci úvodního duelu 2. předkola Ligy mistrů na půdě finského HJK Helsinky 2:1 díky brankám Tomáše Chorého a Jana Kopice a do domácí odvety půjdou s náskokem. Pokud se plzeňským hráčům podaří postoupit dál, zajistí si účast minimálně ve skupině Evropské konferenční ligy.

Viktoria, která v posledních třech sezonách nehrála hlavní fázi pohárů, si v případě postupu přes HJK zajistí minimální prémii zhruba 75 milionů korun.

"Výsledek je dobrý. S tím jsme sem přijeli uhrát takový výsledek, abychom v odvetě měli trošku výhodu. To se nám podařilo. Utkání nebylo jednoduché, to jsme i viděli, že jsme narazili na soupeře, který je rozehraný," uvedl plzeňský trenér Michal Bílek.

Hosté první soutěžní zápas v sezoně výborně odstartovali. Po Buchově střele zahrál v pokutovém území kapitán Tenho rukou a nařízenou penaltu už v šesté minutě bezpečně proměnil Chorý. "Na penaltu jsem byl určený, hned jsem si ji vzal, protože jsem si na ni věřil," řekl útočník Chorý.

Viktoria mohla za půl hodiny přidat druhý gól. Po zblokované střele propadl míč k Chorému, který sám před brankářem Hazardem nevypálil a neúspěšně hledal Havla. O chvíli později Hejdova trefa neplatila kvůli Řezníkově ofsajdu.

"Byla to moje první myšlenka. Viděl jsem ho (Havla) tam a chtěl mu to dát. Hned, jak jsem to udělal, jsem věděl, že jsem to sice měl pod nohou, ale měl jsem to naprat pod vingl. Mohl jsem dát dva, nevadí," konstatoval Chorý.

Hráči Helsinek si v závěru prvního poločasu vytvořili tři velké šance na vyrovnání. Gólman Staněk nejprve reflexivně vytáhnul hlavičku Raduloviče a srbský útočník ve 41. minutě z voleje napálil břevno. Předtím Tenho hlavičkoval o kousek vedle.

Západočeši nebyli jistí v defenzivě i po změně stran a v 50. minutě inkasovali. Staněk ještě vyrazil Hostikkův pokus, ale dorážející Radulovič už plzeňského brankáře prostřelil mezi nohama.

Hosté se ale rychle vzpamatovali a za sedm minut si vzali náskok zpátky. Bucha patičkou přistrčil míč Kopicovi a ten se po elegantním uvolnění trefil po zemi přesně k tyči.

"Buchič mi to dobře sklepnul, odtlačil jsem hráče a levačkou to seknul na přední tyč. Jak to prošlo přes prvního hráče, tak jsem věděl, že gólman nemohl vidět střelu, ani neskočil. Hezký gól, doufám, že bude postupový," řekl Kopic.

Závěr premiérové pohárové konfrontace finského a českého týmu velké šance nenabídl. I proto, že Viktoria vsadila na totální defenzivu a jednatřicetinásobného finského mistra nepustila do tlaku.

"Ani doma nás nebude čekat nic jednoduchého. Ale věřím tomu, že bude plný stadion, lidé nás povzbudí a že to prostě dotlačíme do výsledku, který nám zaručí postup dál. Už jsem říkal, že nás zajímá jenom postup," prohlásil Bílek. "Doma jim nenecháme ani metr prostoru. Těším se, věřím, že přijde hodně našich fanoušků. Věřím, že jim ukážeme v hledišti i na hřišti peklo," doplnil Chorý.

Když Plzeň postoupí, narazí ve 3. předkole Ligy mistrů na lepšího z dvojice NK Maribor/Šeriff Tiraspol. Pokud Západočeši s HJK vypadnou, paradoxně potkají Maribor nebo Tiraspol i ve 3. předkole Evropské ligy.

Úvodní utkání 2. předkola fotbalové Ligy mistrů:

HJK Helsinky - Viktoria Plzeň 1:2 (0:1)

Branky: 50. Radulovič - 6. Chorý z pen., 57. Kopic. Rozhodčí: Dabanovič - Djukič, Todorovič (všichni Č. Hora). ŽK: Tenho, Murilo - Bucha, Kopic, Mosquera. Diváci: 5246.

Helsinky: Hazard - Hoskonen, Tenho (70. Peltola), Raitala - Browne, Hetemaj (79. Yli-Kokko), Väänänen, Murilo (79. Soiri) - Radulovič, Abubakari, Hostikka (70. Boujellab). Trenér: Koskela.

Plzeň: Staněk - Řezník, Pernica, Hejda, Havel - Bucha, Kalvach - Kopic (85. Holík), Sýkora (85. Qose), Mosquera - Chorý (81. Dedič). Trenér: Bílek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články