Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Hilál potřebuje ve Slavii čas. Trpišovský odvádí skvělou práci, chválí trenér Soukup

V lednu skončil na lavičce bahrajnské fotbalové reprezentace, odkud velice dobře zná útočníka Slavie Júsufa Hilála. Trenér Miroslav Soukup je přesvědčen, že vytáhlý fotbalista má perfektní parametry a vloženou důvěru sešívaným v budoucnu vrátí. "Navíc má Jindřich Trpišovský správný systém. Vybírají si typově vhodné hráče," říká Soukup.

Radost Slavie v ligovém zápase proti Slovácku
zdroj: ČT4 autor: Říhová Michaela

Pár týdnů před Soukupovým odchodem od bahrajnského nároďáku po konci v osmifinále mistrovství Asie podepsal Hilál ve Slavii smlouvu do června 2022. O angažmá si řekl svými výraznými výkony v dresu Bohemians 1905. Soukup ho samozřejmě zná více než dobře, do Prahy ho dotáhl.

"Je třeba si představit, kam se z jaké soutěže dostal," říká Soukup v rozhovoru pro ČT sport. "Hrál amatérskou ligu v Bahrajnu, za nároďák, byl zvyklý spát do jedenácti hodin, s týmem absolvovat odpoledne jeden trénink, a to bylo všechno. Že je ve Slavii, je dílem Bohemky, jak se o něj starali a byli v práci s ním trpěliví. Ohromně mu to pomohlo," dodává.

Bude styl Slavie fungovat i na Barcelonu? POSLECHNĚTE SI Fotbal fokus podcast:

Podle Soukupa ale teď přichází pro Hilála další fáze: naučit se být pravým profesionálem. "Ten šok je ohromnej. Hilál nastoupil na deset minut v Lize mistrů (proti Interu Milán, pozn. red.), to pro něj musí být neskutečná vesmírná odysea. Je to jen na něm."

Parametry má dle něj neskutečné. "Je silový, rychlostní, kreativní s míčem," tvrdí Soukup s tím, že na šestadvacetiletém rodákovi z bahrajnského hlavního města Manámy nedá najít závažnější chyba. "Potřebuje čas a šanci a myslím, že to Slavii může vrátit," doplňuje Soukup.

Hilál se zatím gólově až na generálku se Žižkovem neprosadil, naposledy odehrál půl hodiny jako střídající hráč v poháru proti Vyšehradu.

Slavia je v ligové tabulce jedenáct kol bez porážky s úctyhodným skóre 23:2. "To je fantastická série. Navazují na to, co předváděli minulý rok. Jsem překvapen, jak jim to funguje," přidává expert ČT sport Tomáš Pešír.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Dohráno Plus

"Odešlo duo stoperů Ngadeu-Deli, všichni si mysleli, že to bude problém. Systém trenéra Trpišovského mi přijde strašně zajímavý. Míchá sestavou, a kdykoli tak učiní, nevidím žádný rozdíl. Mají dnes 18 hráčů, kteří jsou naprosto nadstandardní, a je jedno, kdo hraje," dodává bývalý útočník Slavie.

Soukup souhlasí. "Vidím tam hlavně správný systém. Cítím v tom, že si typově vybírají vhodné hráče a počítají s tím, že může být nějaký odchod, může přijít zranění."

A pokračuje: "Trpišovský přivádí do Slavie hráče a staví ho na post, na který ho přivedli. Hráč je ztotožněn se svou roli, čeká na šance a ty dostává," říká bývalý trenér Slovácka, Budějovic i českých mládežnických reprezentací. "Je to prostě dobrá organizační práce včetně skautingu," chválí Soukup vedení z Edenu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články