Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej: HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec

Tříletí dostihoví koně mohou kvůli zastaveným soutěžím přijít o celou kariéru

Ve sportovním světě neustále přibývají soutěže nebo závody, které se kvůli pandemii koronaviru odkládají nebo ruší. V mnoha případech to pro sportovce znamená ztrátu vrcholu sezony. V horších podmínkách se však nacházejí dostihoví koně, kteří mohou ztratit rovnou celou kariéru. Ta totiž vrcholí právě tehdy, když jsou jim tři roky.

Tříletí koně mají také v dostihové stáji Valencio ve Velkých Karlovicích, kde se zdá, že život stále plyne v zaběhnutém tempu. Jenže koně ve věku tří let mají pouze jedinou šanci na to, získat tzv. trojkorunu. Poté již mají vrchol své kariéry většinou za sebou.

Smířit se s takovou skutečností není pro majitele dostihových koní jednoduché. "Třeba jsou majitelé, kteří mají životní sen běžet s tím koněm České derby a koupí si takového koně třeba jednou za život," uvedl dostihový trenér Radek Holčák.

Je nám líto, video expirovalo.
Zastavení soutěží ohrožuje kariéru dostihových koní

Ve Velkých Karlovicích zisk prestižní trojkoruny slavili už čtyřikrát, třikrát v domácím prostředí a jednou, v loňském roce, s koněm Arcturus na Slovensku. Jako trenér slavil tento velký úspěch František Holčák, který je tak jasně nejúspěšnějším trenérem v tomto segmentu dostihového sportu.

"To je jasně Olymp každého trenéra, není to tak jednoduché. Já jsem to sice vyhrál už takhle čtyřikrát, ale někdo se těší na to, že vyhraje jeden klasický dostih," sdělil František Holčák.

I když všichni kolem dostihových koní veškerá opatření kvůli pandemii koronaviru chápou, doufají, že tříletí koně letos ještě svou šanci dostanou.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články