Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Žlutá tečka. Vingegaard vyhrál na Hautacamu a vítězství na Tour je už velmi blízko

Vítězem letošní Tour de France se s vysokou pravděpodobností stane Jonas Vingegaard. Dánský cyklista zvítězil v 18. etapě vrcholící na pyrenejském stoupání Hautacam a navýšil svůj náskok na druhého Tadeje Pogačara na více než tři minuty. 

Jonas Vingegaard
zdroj: Reuters

Jonas Vingegaard vyhrál na Hautacamu svou druhou letošní etapu a udělal zásadní krok k tomu, aby se poprvé stal vítězem Tour de France. Dánský cyklista odjel Tadeji Pogačarovi 4,5 kilometru pod vrcholem pyrenejského stoupání. Nakonec jej porazil o více než minutu.

Byla to etapa plná událostí – mimo jiné i Pogačarova pádu ve sjezdu z Col de Spandelles, po kterém dánský lídr závodu na svého soupeře sportovně počkal. A bylo to zasloužené vítězství, po němž Vingegaard vede před zbývajícími třemi etapy před druhým Pogačarem o tři minuty a 26 vteřin. Třetí Geraint Thomas ztrácí rovných osm minut.

Dánský cyklista navíc kromě žlutého dresu nově drží i ten puntíkovaný pro nejlepšího vrchaře. "Jsem na sebe hrdý, že se to podařilo. Na Hautacamu jsem byl hlavně rád, že už končí. Bylo to těžké a do cíle zbývají ještě tři etapy," líčil v cíli Vingegaard. "O celkovém vítězství ještě mluvit nechci, stále jsou před námi další dny," dodal skromně.

Jak etapa probíhala?

Tadej Pogačar potřeboval útočit – a na Col de Spandelles, tedy stoupání, které se ještě nikdy v programu Tour de France neobjevilo, to na Jonase Vingegaarda zkusil několikrát. Dán se ale držel a vždy dokázal mezeru za zadním kolem slovinského obhájce vítězství zalepit. Jen jednou se rozestup na chvíli na několik metrů natáhl, brzy byl ale Vingegaard zpět. 

Prémií tak projeli společně. Zbývalo třicet kilometrů do cíle a Pogačar musel vymyslet, kde ještě může zaútočit. Ve sjezdu ze Spandelles? Nebo počká až na závěrečný výšlap na Hautacam? Jenže ze všeho přemýšlení se Slovinci možná trochu zamotala hlava. Krátce po začátku sjezdu spadl v zatáčce, načež přišlo jedno z nejhezčích gest letošní Tour: Vingegaard na svého soupeře počkal a oba si potřásli rukou.

Šlo se do závěrečného kopce. Před malou skupinkou favoritů, kdy se k dvojici nejlepších cyklistů letošní Tour dotáhl ještě třetí Geraint Thomas, stále jela trojice uprchlíků Wout van Aert, Thibaut Pinot a Daniel Martínez. Jenže síla favoritů byla, tak jako v minulých dnech, nakonec příliš. Uprchlíci byli dostiženi.

Čtyři a půl kilometru bylo rozhodnuto: van Aert si za zadní kolo vzal Vingegaarda, Pogačar chvíli následoval a pak už najednou ne. Vítěz posledních dvou Tour de France, který měl po pádu viditelný šrám na levém stehně, neměl odpověď. Jonas Vingegaard si dojel pro etapové vítězství a velmi pravděpodobný triumf v celkovém pořadí.

Cyklistický závod Tour de France - 18. etapa (Lurdy - Hautacam, 143,5 km):

1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 3:59:50, 2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -1:04, 3. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) -2:10, 4. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -2:54, 5. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -2:58, 6. Lucenko (Kaz./Astana-Kazachstán), 7. Martínez (Kol./Ineos Grenadiers) oba -3:09, 8. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -3:27, 9. Vlasov (Rus./Bora-hansgrohe) -4:04, 10. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -4:09.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard 71:53:34, 2. Pogačar -3:26, 3. Thomas -8:00, 4. Gaudu -11:05, 5. Quintana (Kol./Arkéa-Samsic) -13:25, 6. Meintjes (JAR/Intermarché-Wanty-Gobert) -13:43, 7. Vlasov -14:10, 8. Bardet (Fr./DSM) -16:11, 9. Lucenko -20:09, 10. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers) -20:17.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články