Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Pogačar vyhrál na Peyragudes. Vingegaard si ale dál drží svůj náskok

Sedmnáctou etapu Tour de France vyhrál ve stoupání Peyragudes Tadej Pogačar. Slovinský cyklista v závěrečné prudké pasáži přesprintoval Jonase Vingegaarda, v celkovém pořadí na něj však získal pouhé čtyři bonifikační vteřiny. Dán tak stále vede pořadí Tour o více než dvě minuty.

Tadej Pogačar vítězí na Peyragudes
zdroj: Reuters

Jak razantně zaútočí Tadej Pogačar na muže ve žlutém, Dána Jonase Vingegaarda? To byla na začátku předposlední horské etapy letošní Tour de France ta klíčová otázka. Slovinec se skutečně snažil: jeho tým, v němž už chyběl zraněný Rafal Majka, šel do ofenzivy a roztrhal celý peloton. Ovšem Vingegaard se Pogačara udržel až do samého konce, stoupání Peyragudes.

V něm nakonec Pogačar zaútočil až těsně před cílem. Etapu vyhrál, ovšem s Vingegaardem za svým zadním kolem. Hlavnímu cíli – třetímu triumfu v celkovém pořadí – se přiblížil jen o čtyři bonifikační vteřiny. Vingegaard vede pořadí o dvě minuty a 18 vteřin před Pogačarem. Třetí je Geraint Thomas (+4:56), čtvrtý Nairo Quintana (+7:53) a pátý David Gaudu (+7:57).

"Nechal jsem tam úplně všechno," říkal v cíli Pogačar, který poděkoval také svým třem zbývajícím týmovým kolegům. "Nejen Brandon (McNulty), ale také Mikkel (Bjerg) odvedli skvělou práci. Byli opravdu skvělí," dodal. "Stále věřím, že Tour dokážu vyhrát. Zítřek bude ještě těžší a znovu to zkusíme," uzavřel dvojnásobný vítěz.

Jak etapa probíhala?

V krátké horské etapě se čtyřmi vrcholy byl velký zájem o únik, úplně dopředu se nakonec dostala dvojice Thibaut Pinot a Alexej Lučenko. Francouzská hvězda posbírala nejvíc bodů na prvních dvou prémiích, ovšem stále musela mít na paměti, že skupina favoritů pořádně šlape pod kotlem. A byla hodně blízko.

Tým Tadeje Pogačara se sice už musel obejít bez Marca Solera a Rafala Majky, i ve čtyřech ale dokázaly bílé dresy jet pořádné tempo. Mikkel Bjerg a po něm Brandon McNulty jeli s takovou razancí, že nejenže předstihli kompletní únik, ale také setřásli všechny favority s výjimkou těch dvou největších.

Z třetí prémie Val Louron Azet už na čele závodu sjížděli pouze McNulty, Pogačar a Jonas Vingegaard. Ani v klesání dvojice z UAE neujela dánskému lídrovi Tour ani o metr a šlo se do posledního výšlapu k letišti známého ze slavného filmu s Jamesem Bondem, osmikilometrového Peyragudes s průměrem nad sedmi a půl procenty.

Pogačar dlouho čekal či na útok vůbec neměl síly. Na jeho zrychlení diváci čekali nakonec až do posledního kilometru, vůbec nejprudší části kopce. V závěrečné rampě Pogačar zkusil nastoupit, pak to chvíli vypadalo, že nakonec nejvíce sil naopak bude mít Vingegaard. závěrečný spurt na čáru však vyhrál Slovinec. V celkovém pořadí ale soupeře stáhl jen o čtyři bonifikační vteřiny.

Cyklistický závod Tour de France - 17. etapa (St. Gaudens - Peyragudes, 129,7 km):

1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 3:25:51, 2. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) stejný čas, 3. McNulty (USA/SAE Team Emirates) -32, 4. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -2:07, 5. Lucenko (Kaz./Astana-Kazachstán) -2:34, 6. Bardet (Fr./DSM) -2:38, 7. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -3:27, 8. Vlasov (Rus./Bora-hansgrohe), 9. Meintjes (JAR/Intermarché-Wanty-Gobert), 10. Quintana (Kol./Arkéa-Samsic) všichni -3:32.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard 67:53:54, 2. Pogačar -2:18, 3. Thomas -4:56, 4. Quintana -7:53, 5. Gaudu -7:57, 6. Bardet -9:21, 7. Meintjes -9:24, 8. Vlasov-9:56, 9. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers) -14:33, 10. Mas (Šp./Movistar) -16:35.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články