Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Skřípající cesta na Tour. Pád, manko v tréninku a trápení týmu. Co čekat od Kreuzigera?

Je stále nejúspěšnějším Čechem, co se celkového umístění na Tour de France týče, a na této statistice se ani letos nic nezmění. Roman Kreuziger bude jediným českým zástupcem, který bude stát v Bruselu na startu dalšího ročníku "Staré dámy". Cesta k ní byla ale pro zkušeného jezdce hodně strastiplná a v jaké formě se na legendárním závodě ukáže, je záhadou.

Roman Kreuziger
zdroj: imago sportfotodienst autor: Sirotti Stefano

Zůstane to navždy spojeno s otázkou KDYBY. Kdyby ve fantastické formě jedoucí Roman Kreuziger na Tour de France v roce 2013 nemusel pomáhat Albertu Contadorovi, neútočil by na konečné stupně vítězů?

Kdo ví. Názorů je plno. Šest let zpátky každopádně rodák z Moravské Třebové jedoucí tehdy ve službách týmu Saxo-Tinkoff předváděl na nejslavnějším závodě světa skvělé výkony, které mu vynesly nespočet slov chvály a v konečném pořadí páté místo.

Tak dobře do té ani od té doby žádný Čech v celkovém pořadí Tour neskončil.

Poslechněte si speciální Velo fokus podcast:

K výbornému výsledku mu tehdy pomohla i výborná sezona. V přípravě ovládl ardénskou klasiku Amstel Gold Race, v tradičním místě pro svoji generálku na závodě Kolem Švýcarska zase bral třetí místo. Vše tak do sebe zapadlo a na Tour se to projevilo v plné kráse.

Teď střih. O šest let později se chystá nyní už 33letý Kreuziger na svoji již devátou "Starou dámu" v kariéře. Tento rok je ovšem tak nějak vše jinak. Zatímco na Tour 2013 předchozí výsledky českého jezdce předurčovaly k velkému výkonu, letošní sezona možnosti Kreuzigera nechává zahaleny rouškou tajemství.

Sezona 2019 je totiž pro jezdce jihoafrické stáje Dimension Data zatím spíše velkým zklamáním než důvodem k optimismu. Když tak měl říct, co od sebe ve Francii letos čeká, moc konkrétní být nedokázal. "Je na sportovních ředitelích a trenérech, s jakou strategií do toho půjdou. Myslím, že to není o umístění, ale o prezentaci týmu na závodě. Samozřejmě vítězství v etapě by bylo dobrým začátkem, aby se tým nastartoval," přiznal skromně.

Roman Kreuziger
zdroj: ČTK/AP/ autor: Gian Ehrenzeller

Zkušenému jezdci se nelze divit. Prvotní problém už je u samostné stáje Dimension Data, které se nedaří jako celku. Za celý rok zatím tým zapsal pouze pět etapových vítězství, o které se podělilo duo jezdců – třikrát se radoval Edvald Boasson Hagen, dvakrát Giacomo Nizzolo.

V součtu je to velice málo a podepsalo se to také na žebříčku Mezinárodní cyklistické unie (UCI), kde jsou Jihoafričané až na 21. místě, což je ze všech WorldTour týmů nejhorší bilance. "Jaro nebylo úplně povedené, ale v posledních závodech se tým zvedá. Druhá část sezony to může změnit v povedenou sezonu, Tour může vše zachránit," podotkl Kreuziger.

Pád přinesl velké manko v přípravě

Ruku v ruce s výkony týmu ale jde i jeho sezona. Český jezdec si přestup do nové stáje, kde začal působit právě od roku 2019, velmi pochvaloval. Jenže v závodech zatím spokojenost nedokáže přetavit ve výsledky.

Jen jedinkrát se dostal do nejlepší desítky. To když v úvodní časovce Tour ve Spojených arabských emirátech skončil právě desátý. Jinak to ale není ono. Nedařilo se na vícedenních závodech, nedařilo se ani na jarních klasikách, na které se Kreuziger tolik těší. "Žiju pro ně 365 dní v roce," hlásil pro iDnes.cz.

Realita? Nejlepším počinem byl Brabantský šíp, kde skončil patnáctý. Na oblíbeném Amstelu, který v roce 2013 opanoval a loni skončil druhý, tentokrát dojel též až patnáctý. A pak přišla pohroma na Valonském šípu, na němž měla jeho forma gradovat.

Silný poryv větru Kreuzigera rozhodil a následoval tvrdý pád na silnici. Štěstí v neštěstí pro něj bylo, že si nic nezlomil. Sedřené a naražené tělo ho ale na dlouhou dobu zpomalilo v závodění a především poctivé přípravě na vrchol sezony, kterým má být právě Tour de France.

Že jeho kondice není ideální, se ukázalo na generálce ve Švýcarsku. Zatímco jiný Čech Jan Hirt, jenž Tour vynechá, obsadil výborné 5. místo, Kreuziger zůstal po celou dobou nevýrazný a v konečném pořadí figuroval až na 22. příčce.

"Věděli jsme, že tam jedu s tím, že je to taková neznámá. Prvních šest dnů šlo až moc dobře, v posledních třech dnech dostalo tělo trochu víc zabrat. S výsledkem nemůžu být spokojený. Ale když si člověk vezme, že jsem kvůli pádu na Valonském šípu nabral dva až tři týdny tréninkové manko, kdy jsem mohl jezdit jen objemy, tak se něco takového dalo očekávat," podotkl Kreuziger.

Český jezdec tak poznal před blížící se Tour nepříjemnou skutečnost. Forma má k ideálu zatím dosti daleko. Proto se rozhodl k razantnímu kroku. Žádné mistrovství republiky. Místo toho vyrazil do Itálie, kde v oblasti Lago di Garda pracoval na oblíbených a velmi dobře známých kopcích na intenzivitě, která mu zatím v přípravě chyběla. "Přípravě podřizuji maximum, musí přijít okamžik, kdy se to zlomí," prozradil.

Lídr. Ale s jakou podporou?

Tour je sama o sobě velikou motivací. Dalším faktorem ale je, že Kreuziger bude lídrem stáje Dimension Data, což se mu v kariéře na závodě Grand Tour poštěstilo jen jednou. V dresu Astany na Giro d’Italia 2012 sice ovládl jednu z etap, ale celkově skončil až patnáctý, za což si vyslechl od vedení týmu kritiku a následoval již zmíněný a povedený přesun do Saxa.

Nyní má Kreuziger další šanci, ale jeho situace není růžová. Forma už byla zmíněna. Dalším faktorem je, že tým není do hor úplně silný. Nepojede ani Louis Meintjes, s kterým si zkušený Čech mohl pomoci. Navíc je otázkou, zda tým nebude směřovat spíše na etapové triumfy, o které by se ve sprintech mohli starat zmíněný Boason Hagen a Giacomo Nizzolo.

Českého jezdce proto nečeká lehký úkol a v kopcích asi často bude muset bojovat bez výraznější podpory, s čímž souhlasí i bývalý vítěz Tour Bradley Wiggins. "Musí využít práce jiných týmů, snažit se být u všeho důležitého a jezdit inteligentně, plížit se zezadu," prohlásil.

Že by ale Kreuziger kvůli tomu byl bez ambicí, to ani náhodou. Požene ho motivace vylepšit letošní sezonu i výsledek z poslední Tour v roce 2017, kde skončil až na 24. místě. "To byla Tour, která mi moc nevyšla. Necítil jsem se úplně nejlíp. Trochu jsem udělal změny v přípravě, člověk zkouší něco nového a pak si Tour protrpí. Doufám, že pokud na konci července dojedu, budu mít lepší pocity než z té minulé," uvedl.

Kam by tedy mohly cíle Kreuzigera skutečně mířit? "Tour je ta, která mě udělala závodníkem. Je to závod, kde jsem byl čtyřikrát v desítce, kde jsem se ukázal v lepším světle. Vždy se na ni těším, i když po pár dnech ji začnete nenávidět. Je to taková zodpovědnost. Člověk byl párkrát v desítce, tak se snaží koukat na vyšší cíle," dodal.

Čeká Kreuzigera další zklamání, nebo naopak bude Tour závod, který změní pohled na celý ročník? Blížící se stovky kilometrů po dlouhých rovinkách a táhlých stoupáních odpoví.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články