Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Krčmář ztratil čich i chuť a říká: Já a štafeta v Oberhofu? Jen jako krizové řešení

Ještě do Vánoc měl český biatlonový tým tzv. bublinový klid, po svátcích ale koronavirus zaklepal i na jeho dveře a ozval se v plné síle. Aktuálně tak mužská část reprezentace na Světovém poháru v Oberhofu čítá pouze dvě jména: Ondřeje Moravce a Jakuba Štvrteckého. Všichni další závodníci jsou pozitivní či v karanténě. Už ve středu přitom elitní seriál pokračuje. Přímé přenosy a zpravodajství ze SP sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Michal Krčmář
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Pozitivní test nejprve po soustředění v Pokljuce hlásili Michal Krčmář a Adam Václavík. Později se k nim přidal i Vítězslav Hornig a do izolace zamířil i jeho spolubydlící Tomáš Krupčík.

Navíc byl pozitivně testován Tomáš Mikyska, s nímž sdílel pokoj Milan Žemlička. Ani jeden z nich tak v Oberhofu už není (nebo ani nebyl) a čeští biatlonisté jsou v těžké zdravotní krizi.

Velmi dobrou zprávou ovšem je, že Michal Krčmář se necítí špatně. "Ztratil jsem teda čich a chuť, ale co se týče pocitu po těle, nedostalo větší zásah. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál," říká v rozhovoru pro ČT sport medailista z olympijských her v Pchjongčchangu, který soustavně dodržuje všechna opatření, přesto se u něj nemoc covid-19 ozvala.

"Tohle nejde úplně zmapovat. Zkoušeli jsme najít příčinu, aby se mohla odstranit, ale asi to tam někde na Pokljuce vzniklo. Asi to muselo být u nás v týmu a někdo to tam přes svátky přivezl a pak už se to začalo šířit. Je mi záhadou, že jsem jeden z prvních," tvrdí Krčmář.

Ten byl přitom sám na pokoji a do hotelu chodil odděleným vstupem. "Jsme překvapení z toho, že to přišlo, ale přišlo," dodává s tím, že dezinfekce teče od startu nové sezony SP ve velkém.

"Když se s někým potkáme, tak víceméně jen na jídlo, jinak jsme úplně oddělení. Jinak se potkáme jen venku na tréninku, kde by mělo být riziko minimální. A jsme protestovaní. Těžce se mi to hodnotí. S Ondrou jsme nastavili všechno, aby to fungovalo, abych sezonu dokázal zvládnout," pokračuje Krčmář s tím, že nyní už nepřemýšlí, proč a jak se nakazil, ale střádá plány, jak se z onemocnění dostat a sezonu nakopnout.

Ve středu ho čeká podrobné vyšetření. "Mám v plánu vyšetření krve, srdce, plic i PCR testy. To nám odpoví na to, zda je všechno zdravotně o. k., a dozvíme se, jak jsem na tom s koronavirem, protože to bude deset dní po nákaze. To bude zásadní den a od toho se budou odvíjet scénáře. Rozhodně nejsou nějak zbrklé a uspěchané, vše je podřízeno mistrovství světa na Pokljuce."

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih závodu smíšených dvojic na SP v Oberhofu

Fyzicky se necítí vyloženě špatně, několik dní klidu ale zároveň udělalo své. "Neměl jsem teploty, nic, co by tělo zničilo. Ale jsem šest sedm dní bez pohybu a sportu a tělo je trochu zlenivělé, rozvolněné a není v té zápřahové tenzi, kterou člověk na sobě cítí. Návrat tomu musí být uzpůsoben. Budu muset absolvovat nějaké tréninky. Doufám, že to nebude nijak komplikované," přeje si devětadvacetiletý biatlonista.

Největší komplikací je páteční štafeta, kterou má na programu další letošní díl SP v Oberhofu. "Když to řeknu úplně natvrdo, včera šli na test poslední tři junioři, kteří nejsou v karanténě, a z nich potřebujeme dva, u kterých potřebujeme, aby byli v pořádku a mohli odjet. Asi taková je situace v našem týmu. Pokud bych byl ve středu negativní, jsem ochoten přijet, ale rozhodně to není na plánu dne a bylo by to krizové řešení," vysvětluje.

Kvůli koronaviru už musel český tým oželet nedělní závod smíšených dvojic. "Myslím, že to bylo rozumné řešení, zvlášť když se škrtají dva závody do Poháru národů. I kdyby Ondra nebo Kuba jeli, ty závody jsou tak náročný a na takové úrovni, že by to nemělo smysl," říká Krčmář k velice smělým úvahám, že by do singl mixu mohl po absolvování smíšené štafety opět nastoiupit Jakub Štvrtecký.

Michal Krčmář
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Myslím, že jsme se s tím ztotožňovali celý tým, i když není příjemné koukat na to, že český tým nenastoupil. Fyzicky to objet jde, dávky jsou takové, že to tělo zvládne, ale nebude stoprocentně konkurenceschopné, jako kdyby to byl jeden závod na jeden den. Navíc ty závody jsou dvě a půl hodiny po sobě, není tam čas na regeneraci. To nejde. Ten výsledek by nebyl hoden českého týmu."

V Oberhofu je kvůli nákaze i mezi servismany bývalý reprezentant Michal Šlesingr, který coby technický koordinátor pomáhá mimo jiné při testování lyží. S jeho eventuálním nasazením se ale nepočítá, už jen kvůli nezbytně nutné akreditaci, kterou trojnásobný medsilista z mistrovství světa nemá.

"Co mám informace, tak od té doby, co skončil, tak se fyzicky fláká," směje se Krčmář, ale pak zvážní: "Tahle varianta ani není možná. Nejde akreditačně udělat to, že se servisman převlékne to kombinézy a jede."

Už před několika dny trenér biatlonistů Ondřej Rybář předeslal, že by na druhou polovinu SP v Oberhofu rád povolal Mikuláše Karlíka. Jak ale zmínil Krčmář, vše nyní záleží na negativních testech.

Biatlonista Michal Krčmář během závodu SP v Oberhofu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"My už do té juniorské kategorie saháme, možná bychom museli jít ještě hloubš do dorostenců. Prioritou je Světový pohár a náš tým udělá maximum, aby ve středu byli tři čtyři kluci na startu a v pátek se jela štafeta. To je priorita, ale kdo tam pojede, to je zatím ve hvězdách."

V Oberhofu jsou tento týden na programu sprinty, štafety a podruhé v sezoně rovněž závody s hromadným startem. Následně se pojede v italské Anterselvě a po čtrnáctidenní přípravě začne 9. února světový šampionát, který tentokrát bude hostit slovinská Pokljuka.

"Pokljuka je pro mě jeden z nejoblíbenějších areálů, já tam závodím rád, a pokud budu zdráv, tak se tam těším. Hlavně chci, aby zbytek týmu, ta osa, zůstal zdravej, Nemáme malé cíle, když se to sejde, medaile ve hře je a umístění do desítky bereme jako povinnost, o kterou se pereme v každém závodě," zdůrazňuje Krčmář.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články